top of page
Horses Коне

АЛОЕ ВЕРА и ЛЕЧЕНИЕ ПРИ КОНЕТЕ (А-Я)

 

Представяме ви кратък наръчник как да използвате продукти с Алое Вера при лечение на здравословни проблеми при конете. Разбира се, ако не сте напълно сигурни какъв е проблемът и не сте напълно уверени как да го третирате, препоръчваме винаги първо да се консултирате с ветеринарен лекар и да съчетавате препоръките по-долу с неговите указания.

 

АРТРИТ Използването на Forever Freedom - гел за пиене с алое вера, глюкозамин и органична сяра (МСМ) е отличен и безопасен продукт, който да давате на коне и понита, ако страдат от проблеми в ставите и костите. Алое Вера увеличава многократно процента на усвояване на другите активни съставки, което води до максимално бързи и добри резултати. Дозата: от 60мл до 200мл на ден.

 

ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА Алое Вера е растение, доказало се е със своите полезни качества за лечение на прблеми на храносмилателната система, особено при възпаления. Заболявания като стоматит, възпаление на венците и язви в устната кухина могат всички да бъдат подпомогнати с алое. Най-полезни продукти за използване в устата са спреят и гелът за мазане. По-сериозни състояния като повръщане и диария се повлияват отлично от орално приемане на гел от алое вера и диета. Задължително е да потърсите консултация с ветеринарен лекар, ако симптомите продължават или се влошат.

 

УШИ И ОЧИ Най-честият проблем при ушите е външнят отит, където инфекцията и възпалението се развиват във вертикалните и хоризонталните ушни канали. Те често са смесени инфекции на акари, бактерии, гъбички и дрожди, и може да включва и чужди външни тела като тревни семена. Разтвор от алое вера, гел за мазане и пчелен прополис са много полезни при лечение на такива състояния. 

Проблемите при очите са потенциално по-сериозни и трябва винаги да бъдат прегледани от ветеринарен лекар преди да се използват други медикаменти. Препоръчва се да се разреди разтвор на алое вера в случаи на конюнктивит и кератит. Това помага за успокояване на възпалението и намаляване на инфекцията.

 

ВЪЗРАСТНИ КОНЕ И ПОНИТА Алое Вера се препоръчва за възрастните животни.  То ги кара "да се съвземат", защото помага и подсилва всички системи, особено имунната система. Препоръчва се доза от 100мл до 120мл дневно. Всяка година ветеринарите трябва да преглеждат зрелите коне след януари, тъй като те започват да губят тегло и да не показват признаци на подобрение. Тестовете, които се правят в такива случаи, показват лошо храносмилане, проблеми на черния дроб, бъбречни проблеми - все проблеми, свързани със стареенето. Ето защо тези животни се нуждаят от добре балансирана, апетитна и богата на хранителни вещества диета, защита от атмосферните влияния, редовна проверка и грижа за зъбите. За да не развие артрит и за подкрепа на имунната система, се препоръва да се дава алое вера с глюкозамин, хондроитин и МСМ, заедно с пчелни продукти.

 

СТОМАШНИ ЯЗВИ Най-често се срещат при повече от 90% от състезателните коне, което е свързано с режима на тези коне. Разбира се може да бъде коригирано и балансирано с ежедневния прием на Алое Вера като добавка към храната, до 200мл на ден.

 

ТРЕВА ТРЕСКА Това заболяване се наблюдава най-често при конете през пролетта и лятото, когато те пасат навън. Въпреки че причината остава неизвестна, се смята, че невротоксин в тревата вреди на вегетативната нервна система, която контролира храносмилателната система. В миналото животните са били приспивани, защото или са умирали, или са страдали от силни колики. Наскоро шест случая са били излекувани с приема на до четири литра на гел от алое вера на ден. Първоначално гелът е бил даван от ветеринарен лекар чрез стомашна сонда, а после от собствениците - на малки редовни дози през деня. Всички коне, лекувани по този начин, са се възстановили напълно.

 

СЛАБА ИМУННА СИСТЕМА Редица заболявания, засягащи животните, са свързани с отслабена имунна система. Най-често срещаните са астма, сенна хрема, ринит, ревматоиден артрит, синдром на пост вирусна летаргия (синдром на хроничната умора), лупус и алергии (които могат да повлияят храносмилателната и дихателната система, както и на кожата). Особено полезно в тези случаи е приемането на алое вера, за да подпомогне храносмилатената система чрез своите имуномодулиращи свойства.

 

ЛАМИНИТ При този проблем е задължително да се потърси помощ от ветеринарен лекар, като с правилно приложение помагат и продуктите с алое вера. За да се предотврати възникването на проблема, трябва да се дават от 60 до 120 мл гел от алое вера на ден в зависимост от състоянието на животното. Строг контрол на храненето и редовните упражнения също са от съществено значение. При остра криза, освен да се повика ветеринаря, незабавно трябва да се даде и 200мл гел от алое през устата. Засиленият прием трябва да се поддържа до подобрение на симптомите, след което да се намали до 120мл. След възстановяване на понито или коня, се минава на доза от 60мл дневно. Доказано е, че съчетаването на ветеринарната помощ с Алое Вера помага за разрешаване на този проблем в 80% от случаите. 

 

КАЛНА ТРЕСКА Мокрецът е дерматит, който засяга по-специално метатарзусите при понита и коне. Не винаги е необходимо да се свързва с кални условия. Има чести случаи през лятото, когато условията са сухи. За да се помогне на засегнатите участъци, трябва да се почистят, да се напръскат с Aloe Veterinary Formula и накрая да се намажат с Aloe Vera Gelly. При тежки случаи спреят и гелът за мазане се използват по 4-6 пъти дневно. Кожата не трябва да се мие твърде много, защото влагата влошава състоянието. Ако площта изглежда много заразена, използвайте Aloe Propolis Creme вместо Gelly.

 

ЗАБОЛЯВАНЕ НА НАВИКУЛАРНАТА КОСТ Това е сложно състояние, свързано с начина на подковаване и работата, която е извършвал коня. Алое Вера с глюкозамин, хондроитин и МСМ може да помогне, ако се комбинира с коригиращо подковаване (бар обувки). При извършване на интервенцията трябва да се дават по 250мл дневно от алоето, два пъти на ден по 125мл, докато състоянието се подобри. Лечението може да продължи около 3 месеца, след което се минава на поддържаща дневна доза от 60мл дневно.

 

ОСТЕОАРТРИТ Артритът може да е свързан с възрастта и износване на ставите или може да бъде резултат от повтарящи се травми. Каквато и да е причината, крайният резултат е промяна в ставния хрущял, синовиалната мембрана и течността, която тя произвежда, както и увреждане на костта под ставния хрущял. При конете има различни имена за проблема, в зависимост от местта, които артрита засяга. Независимо конете се нуждаят от комбиниран подход на лечение с основна цел да се спре развитието на това заболяване. Това обикновено включва допълнителна подкрепа за крайника, коригиращи подкови, почивка, физиотерапия, допълващи хранителни добавки, а понякога и болкоуспокояващи. Състоянието се повлиява добре и с приема на гел от алое вера (особено в комбинацията с глюкозамин, хондроитин и MSM) - до 200мл на ден, като с възстановяването се намалява до 60мл на ден.

 

"ДЪЖДОВНО ИЗГАРЯНЕ" Състояние, което се вижда особено по гърба на конете, които са били оставяни навън при мокро време. Всяка зона, където водата се натрупва върху кожата позволява мултиплициране на спорообразуващи бактерии, наречени Dermatophilus Congolensis. Това може да повреди епителния слой на кожата, което позволява на вторични бактерии (като стафилококи и стрептококи) също да инфектират кожата. Развиват се екземи или лезии, подобни като при "калната треска" на долните крайници. Задължително първо трябва да се отстрани причината и конят да се прибере на сухо. Почистете засегнатите участъци, които са подобни на влажна екзема (често крастави и със сплъстена козина), с Aloe Vera сапун. Подсушете много добре. Напръскайте леко с Aloe Vera спрей и намажете с Aloe Vera Gelly. До петия ден може да се наблюдава и "лечебна криза", след което лезиите се излекуват бързо. При вторична инфекция засегнатата кожа се лекува с крем с Алое Вера и прополис.

 

ТЕНИЯ Това е гъбична кожна болест. Засегнатите части напъскайте първо с Aloe Veterinary Formula, след което нанесете Aloe Vera Gelly, всеки ден и по толкова често, колкото можете. Дава се и Aloe Vera Gel в храната всеки ден. 

 

КОЖНИ ПРОБЛЕМИ Алое Вера е идеално да се използва при кожни заболявания като алергии, абсцеси, гъбични инфекции, пиодерма и много видове дерматити. Пероралният гел може да се прилага в храната, а локално проблемите да се третират с кремове и гел за мазане. Алое Вера намалява възпалението, както и спомага за отстраняване на мъртвите клетки. То също така спомага за бързата регенирация на кожата в резултат на което раните зарастват много по-бързо. 

 

"СЛАДЪК СЪРБЕЖ"  Това е алергичен дерматит в резултат от ухапване от мушици или комари. Този дерматит лесно може да се контролира с Алое Вера продукти, като основното е да се реши проблема - мушиците да не атакуват животното, което го кара да се самонаранява. Първо измийте мястото със сапун с алое, подсушете добре, напръскайте зоната леко с ветеринарния спрей с алое и накрая намажете с Aloe Vera Gelly или крема с алое и прполис. Добавяне на Aloe Vera гел за пиене в диетата също помага. Установено е, че натъркване със спрея и Aloe Vera Heat Lotion с евкалипт може да предпази животното от насекомите.

 

СУХОЖИЛИЯ Състезателните коне често страдат от проблеми със сухожилията. Това води до остра възпалителна реакция, която причинява увреждане на колагеновите влакна. Важно е тази възпалителна реакция да се овладява бързо. Може да се постигне чрез налагане със студено, аналгетици и почивка. Препоръчваме налагане със замразен натрошен Алое Вера гел в кърпа, след което да се масажира с Aloe Vera Gelly и Aloe МСМ Gel и почивка. Тази процедура се повтаря 4-6 пъти на ден, докато острото възпаление отшуми. След като утихне, зоната може да се масажира с Aloe Heat Lotion с евкалипт. Препоръчителен е и приемът на Алое Вера гел за пиене с глюкозамин, хондроитин и МСМ.

 

РАНИ Те чудесно се повлияват със следната процедура - измиване със сапуна с алое, напръскване с ветеринарния спрей и тогава обилно намазване с Aloe Vera Gelly. Доказано е, че раните зарастват до 35% по-бързо, ако се използват продукти с алое вера, а също така не остават белези и козината израства много по-бързо.

 

SARCOIDS Д-р Urch ги групира по следния начин: 1) като брадавици 2) оголени до месо 3) комбинация от едно и две 4) плоски втвърдени възлести. При типовете от едно до три локалното приложение на алое вера след конвенционални ветеринарни лечения като хирургично отстраняване, криохирургия, BCG и други ускорява оздравителния процес. Четвъртият тип реагира много по-добре на пръскане с ветеринарния спрей, мазане с Aloe Vera Gelly и добавяне на гел за пиенекъм храната.

 

 

Из интервю с Д-р David Urch, BSc MA VetMB MRCVS, автор на книгата "Алое Вера във ветеринарната практика

Aloe Vera Gel

Гел от алое вера, ​код: 015, 1 литър

Познат, като най-чистият от геловете за пиене в целия свят. Подкрепя и пречиства храносмилателната система, като помага на тялото да усвои всичките полезни съставки. ​Снабдява ни с над 200 полезни съставки - минерали, аминокиселини и витамини. Притежава естествен противовъзпалителен ефект. Гелът за пиене се използва за лечение на много състояния, свързани към епителната тъкан и имунната система. Подходящ за всички животни като много лесно се абсорбира с храната. Може да се дава и Aloe Berry Nectar като алтернатива, както и Forever Freedom, ако животното има проблеми с костно-ставния апарат.

Aloe Berry Gel

Гел от алое вера с червена боровинка, ​код: 034, 1 литър

Съдържа всички полезни свойства на гела от алое вера (Aloe Vera Gel), плюс полезните свойства на червената боровинка и ябълката за профилактика на отделителната система (заради естествените пикочогонни и анти-микробни свойства на боровинките), сърцето и очите. Натурална, балансирана формула, която е чудесно решение за здравето на храносмилателната система и подкрепя ефективно имунната система при хората и при животните. Подходящ за всички животни - гела от алое вера обикновено се добавя в храната, а някои животни предпочитат и във водата.

Forever Aloe Freedom

Форевър Алое Фрийдъм, код: 196, 1 литър

Съдържа всички полезни свойства на гела от алое вера (Aloe Vera Gel)​. Помага на организма да поддържа здрави и подвижни ставите и да облекчава болката. Предлага хранителни вещества, които подсилват имунната система, облекчават възпалителните процеси и заздравяват съединителните тъкани. Комбинацията от глюкозамин и хондроитин, метил сулфонил метан (МСМ) и витамин С, образува формула, която се усвоява изключително лесно поради своята течна форма. Използва се за лечение на артрит - за намаляване на болката и възпалението, за подобряване на ставния хрущял и синовиалната течност.

Arctic-Sea Super Omega-3

Арктическо море Омега-3, код: 376, 120 гел капсули

Хранителна добавка с омега 3 и омега 9, изключително важна и за вашите любимци, извлечена от от три чисти рибени масла: аншоа, сьомга и трескá. Подкрепя ключови системи в тялото като сърдечносъдовата, храносмилателната и имунната, а също и здравето на мозъка и очите. ЕРА, един от двата омега 3 мастни киселини в рибеното масло, действа противовъзпалително при проблеми със сърцето, бъбреците, кожата и ставите. Спомага за намаляване и изчезване на алергиите, както и намаляване на сухотата и сърбежа по кожата. Спомага за лъскава и здрава козина и намалява скубането. DHA, друга омега-3 мастна киселина в рибеното масло, е важна за развитието на мозъка и очите при кученца и котенца и се препоръчва за бременни или кърмещи домашни любимци. Добавката съдържа и натурален витамин Е, необходим за усвояването на омега мастните киселини.

Aloe Veterinary Formula

Ветеринарен спрей с алое вера, код: 030, 473мл

Основна съставка на ветеринарната формула на Форевър е алое вера. Тя е идеална за облекчаване на външни раздразнения. Алоето е комбинирано с натуралното успокояващо съединение алантоин за максимален ефект. Идеален е при порязвания, одрасквания, натъртвания, ожулвания, инфекции и други външни проблеми при животните. Успокоява, защитава и подпомага зарастването на раните. Пулверизаторът улеснява нанасянето и по най-нежните части от тялото на вашия домашен любимец. Чудесен за нанасяне за блясък и подхранване на козината след баня. Може да се използва като естествена защита срещу бълхи, кърлежи и комари - просто напръскайте животното или втрийте в козината преди разходка. 

Aloe Vera Gelly

Чист гел от алое вера, код: 061, 88.7мл

Растението алое вера въздейства благотворно на кожата по безброй начини, а нашият алое вера гел е толкова чист и силен, сякаш току-що сте го изстискали от листата на това вълшебно растение. Той успокоява и предпазва кожата, затова е добре винаги да е под ръка. Овлажнява и действа противовъзпалително. Прониква лесно в дълбочина. Заздравява рани и регенерира кожата. Полезен е и при кожни заболявания като екзема и псориазис. Истинската сила на алое вера! 

Aloe Activator

Алое Активатор, код: 343, 118мл

Изключителен овлажняващ и почистващ лосион, съдържащ ензими, аминокиселини и полизахариди. В комбинация с с алантоин, Aloe Vera Activator подпомага органичния растеж и обновяването на клетките, идеален за леко успокояване, прочистване на рани, промиване на очи и други. Нанася се преди Aloe Vera Gelly и има баланс на рН 4,5, което го прави достатъчно мек за чувствителни зони. Задължителен продукт от кутията за "първа помощ"!

Aloe Propolis Creme

Крем с алое вера и прополис, код: 051, 118мл

Крем, създаден със 100% стабилизиран гел от алое вера и чист пчелен прополис – естествен антибиотик от пчелния кошер. Пчелите събират прополиса и го използват, за да поддържат стерилната чистота на кошерите си и да се предпазват от инфекции. Благодарение на това уникално вещество кошерите им са по-чисти от болнична операционна зала! Този крем е отличен овлажнител за всекидневна употреба, но също така успокоява раздразнена, изгорена, ожулена или възпалена кожа. Особено полезен при лечението на инфектирана кожа. Подходящ е за употреба и при суха кожа. 

Aloe MSM Gel

Гел за мазане с алое вера и органична сяра​, код: 205, 118мл

Нов успокояващ гел за бързо облекчаване на ставни и костни болки. Съдържа метил сулфонил метан (МСМ) – органична сяра с противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. МСМ е съчетан с чист, стабилизиран гел от алое вера, проникващ дълбоко в кожата, за да пренесе със себе си всички полезни съставки и билкови екстракти. Ефективен при лечение на артрит, мускулни травми, щамове на сухожилията и навяхвания на сухожилията. Може да се използва и при лечение на инфекции на кожата и рани. 

Forever Bright Toothgel

Гел за зъби с алое вера без флуор​, код: 028, 130гр.

Неабразивната формула, която съчетава 100% стабилизиран гел от алое вера с пчелен прополис, за да почиства, подхранва и заздравява вашите зъби и венци. Предназначена за цялото семейство и вашите любимци!
Отстранява плаката, има избелващ ефект, антибактериалното му действие успокоява устната кухина и инфекциите на венците, помага при афти и не съдържа флуор.

Aloe Hand Soap

Течен сапун от алое вера, код: 523, 473мл

Биоразградим течен сапун с балансирано рН, който не дразни кожата и очите, а е достатъчно нежен за ежедневно измиване на лицето, ръцете и тялото. Подходящ за хора с чувствителна кожа, деца и домашни любимци. Богата на успокояващ алое вера, тази лека формула е отлична за къпане на малки или големи животни. Също така е подходящ за премахване на кал след разходка или почистване на деликатни видове кожа, преди да се прилагат други продукти. Флаконът е с много удобна помпа за ползване, която се заключва, ако тръгнете на път.

Aloe Jojoba Shampoo

Шампоан от алое вера и жожоба, код: 521, 296мл

Благодарение на алое вера вие и вашия любимец ще се насладите на мек, но добре почистващ шампоан. Съчетан с овлажняващото и подхранващо действие на маслото от жожоба и маслото от българска лавандула, шампоанът ще направи козината, гривата и опашката на вашия любимец блестящи от от здраве.

Forever Aloe MPD 2X Ultra

Мултифункционален почистващ препарат MDP 2X, код: 307, 946мл

Биоразградим, многофункционален, ултра концентриран препарат, който измива, почиства и изпира всичко в къщата. Нежен към кожата, деликатен към дрехите и безвреден за домашните любимци.

Please reload

СВЪРЖИ СЕ С МЕН
bottom of page