top of page

Алое вера при Автоимунен тироидид на Хашимото

(както и много други автоимунни заболявания)


Всеки знае, че алое вера е много полезно растение и има хиляди компании, които използват това в своите рекламни кампании. И защото алое вера продава – вече има дори матраци с алое и имуностимулиращо действие. Най-често хората са чували, че алое вера помага за всякакви кожни рани, екземи и проблеми, и не са толкова запознати, че то е изключително ценно да се приема вътрешно.


Всъщност в алоето няма нищо вълшебно – то просто действа директно в целта – в храносмилателния тракт и червата, откъдето започват хиляди болести, както още Хипократ е казал преди векове. Алоето действа на храносмилателната ни система, както „тубофло“ на отлаганията по тръбите под кухненската мивка. То пречиства власинките на червата от мъртви клетки, застояли хранителни остатъци, в резултат на което тези власинки, вече пречистени, започват да усвояват по-ефективно полезните вещества от храната и добавките, които приемаме. В резултат имаме повече тонус, енергия, регулира се метаболизма, балансира се имунната система, кожата се освежава, лесно се справяме с излишните килограми и т.н.


Алое вера помага при всякакви храносмилателни проблеми , особено при колит, язва и синдром на раздразнените черва. Проучване показва, че успокояващото въздействие върху храносмилането се дължи най-вече на полизахаридите /бета-глюкани/. Освен това добре позната е способността на алоето да поддържа репликацията на здравите епителни клетки, които покриват вътрешните стени на храносмилателна система. Алое вера прониква и разтваря слузта в червата, което помага за увеличаване на абсорбцията на нутриенти. Полизахаридът в алоето – маноза, ефективно убива млечницата /кандида/. Полизахаридът ацемананът също е със силно антивирусен агент и освен това подобрява абсорбцията при смилането на храната и спомага увеличаването на присъствието на полезни бактерии (пробиотици) в храносмилателния тракт, като намалява млечницата и нормализира нивата на рН.