top of page

Пролетната умора - забрави я завинаги!


никога повече пролетна умора

С настъпването на пролетта много от нас усещат липса на енергия и желание за каквато и да е дейност. Наричаме това състояние "пролетна умора". Как да помогнем на организма си да се справи с тази промяна?


Според Аюрведа пролетта е перфектното време за пречистване на организма. Затоплянето на времето е прекрасна възможност да разтовариш менюто си и да се подготвиш ментално и емоционално за предстоящото лято.


Как да разберем, че страдаме от пролетна умора?

  • Липса на енергия и тонус;

  • Сънливост;

  • Трудно наспиване и трудно събуждане;

  • Падане на енергийните нива, лошо настроение и дори силна депресия.


Защо се случва?

Умората е характерна за преходните сезони, каквито са есента и пролетта. Начинът на живот през зимата – бедната на плодове и зеленчуци диета, по-застоелият начин на живот и прекарването на повече време вкъщи, допринасят за това да изчерпаме нивата си на енергия и през април и май да се чувстваме изморени. Всичко това съчетано с циркадните ритми, промяната на времето, в налягането, изместването на часа – всичко влияе сериозно на хормоналния ни баланс, повишаване на стреса за организма и понижаване нивата на енргия.


Не пренебрегвай пролетната умора, защото тя или едно обострено хронично заболяване може да се превърне в по-сериозно заболяване, което да отнеме много повече време за лечение. А никой от нас не иска с месеци да се чувства отпаднал, с ниски нива на енергия, с понижени нива на работоспособност и без физическа сила.


Как да се справим?

При всеки човек е различно и всяка година може да изпитаме пролетната умора по различен начин – всичко зависи от нашите запаси, от това как сме се хранили през зимата, дали сме приемали достатъчно свежи зеленчуци и плодове, дали сме прекарвали достатъчно време навън и на слънце.