top of page

Връзката между обиколката на талията и сърдечно-съдовите заболявания

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Той е обявен за такъв през 1999 г. от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO). Целта на инициативата е чрез различни събития по света да се повиши информираността на обществото относно сърдечно-съдовите заболявания, опасността за здравето, която представляват, и превенцията им.Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки трима човека двама умират от сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, артериална хипертония, миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност).


За съжаление заболяванията на сърдечно-съдовата система са все по-често срещани сред младите хора, особено сред тези с наднормено тегло и затлъстяване. Добрата новина е, че повечето рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания са под наш контрол, което означава, че ако имаме желание да се погрижим за сърдечното си здраве като променим начина, по който се храним, спортуваме, живеем. Има рискови фактори, свързани с начина ни на живот, които можем да променим буквално веднага (тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, ниска или липса на физическа активност, нездравословно хранeне, недостатъчно сън).


Ето някои доказани факти:

При мъжете с обиколка на талията над 102 см смъртността е с 50% по-висока, отколкото при мъжете, чийто размер на талията е под 89 см. При мъжете рискът от инфаркт се увеличава значително, ако обиколката на талията надвишава 94 cм.

Ако обиколката на талията надвишава 88 см за жените и 102 см за мъжете, тогава рискът от преждевременна смърт от сърдечни заболявания, нарушения на метаболизма на въглехидратите и някои видове рак се счита за висок.


Това са гранични стойности за обиколката на талията

Мъже: ≤ 90 cm - нисък риск, ≥ 102 cm - висок риск

Жени: ≤ 80 cm - нисък риск, ≥ 88 cm - висок риск


Ето един лесен, но недостатъчно точен метод са сметнете дали вашите показатели са нормални или попадате в рисковата група: Обиколката на талията трябва да бъде по-малка от половината от ръста на човека. Разделете размера талията на височината си, ако получите число по-голямо от 0,5 това означава, че попадате в рисковата група и трябва да промените начина си на живот, храненето и физическата си активност.


Ако сте взели решение да се погрижите за себе си, първата стъпка по пътя към по-доброто Ви здраве е да изчистите тялото си от натрупаните токсини. Още преди 2500 години, наричаният - баща на медицината - Хипократ е казал: „Ако тялото не е пречистено, колкото повече го храним, толкова повече му вредим“.


Програмата C9 (Клийн 9) е лесно, бързо и ефективно решение да изчистите тялото си от натрупаните токсини и да почувствате повече жизненост и енергия и само след 9 дни ще се почувствувате по-леки и ще забележите по-прибран корем. C9 (Клийн 9) не е просто девет дневна прочистваща програма, тя е много повече от това.

Тя ще Ви помогне да формирате нови навици за здравословно хранене, прием на достатъчно количество вода и редовна физическа активност. Лично на мен Клийн 9 ми помогна трайно да намаля и да контролирам теглото си и да си реша здравословен проблем, (който беше в следствие на наднорменото ми тегло). Повече за програмата може да прочетете тук: https://www.aloevera-bg.com/aloe-vera-clean9-c9

bottom of page