top of page

29 септември - Световен ден на сърцето

И връзката между обиколката на талията и сърдечно-съдовите заболявания.


На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Той е обявен за такъв през 1999 г. от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO). Целта на инициативата е чрез различни събития по света да се повиши информираността на обществото относно сърдечно-съдовите заболявания, опасността за здравето, която представляват, и превенцията им.Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки трима човека двама умират от сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, артериална хипертония, миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност).


За съжаление заболяванията на сърдечно-съдовата система са все по-често срещани сред младите хора, особено сред тези с наднормено тегло и затлъстяване. Добрата новина е, че повечето рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания са под наш контрол, което означава, че ако имаме желание да се погрижим за сърдечното си здраве като променим начина, по който се храним, спортуваме, живеем. Има рискови фактори, свързани с начина ни на живот, които можем да променим буквално веднага (тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, ниска или липса на физическа активност, нездравословно хранeне, недостатъчно сън).


Ето някои доказани факти:

При мъжете с обиколка на талията над 102 см смъртността е с 50% по-висока, отколкото при мъжете, чийто размер на талията е под 89 см. При мъжете рискът от инфаркт се увеличава значително, ако обиколката на талията надвишава 94 cм.

Ако обиколката на талията надвишава 88 см за жените и 102 см за мъжете, тогава рискът от преждевременна смърт от сърдечни заболявания, нарушения на метаболизма на въглехидратите и някои видове рак се счита за висок.


Това са гранични стойности за обиколката на талията

Мъже: ≤ 90 cm - нисък риск, ≥ 102 cm - висок риск

Жени: ≤ 80 cm - нисък риск, ≥ 88 cm - висок риск


Ето един лесен, но недостатъчно точен метод са сметнете дали вашите показатели са нормални или попадате в рисковата група: Обиколката на талията трябва да бъде по-малка от половината от ръста на човека. Разделете размера талията на височината си, ако получите число по-голямо от 0,5 това означава, че попадате в рисковата група и трябва да промените начина си на живот, храненето и физическата си активност.


Ако сте взели решение да се погрижите за себе си, първата стъпка по пътя към по-доброто Ви здраве е да изчистите тялото си от натрупаните токсини. Още преди 2500 години, наричаният - баща на медицината - Хипократ е казал: „Ако тялото не е пречистено, колкото повече го храним, толкова повече му вредим“.


Програмата C9 (Клийн 9) е лесно, бързо и ефективно решение да изчистите тялото си от натрупаните токсини и да почувствате повече жизненост и енергия и само след 9 дни ще се почувствувате по-леки и ще забележите по-прибран корем. C9 (Клийн 9) не е просто девет дневна прочистваща програма, тя е много повече от това.

Тя ще Ви помогне да формирате нови навици за здравословно хранене, прием на достатъчно количество вода и редовна физическа активност. Лично на мен Клийн 9 ми помогна трайно да намаля и да контролирам теглото си и да си реша здравословен проблем, (който беше в следствие на наднорменото ми тегло). Повече за програмата може да прочетете тук: https://www.aloevera-bg.com/aloe-vera-clean9-c9
Програмата C9 (Клийн 9) е първата стъпка към по-добро здраве е помогнала на много хора да решат собствените си проблеми с често главоболие или мигрена, кожни или стомашни проблеми, хроничнвъа умора и липса на енергия, често боледуване или слаб имунитет, но темата на настоящата публикация е сърдечно-съдовото ни здраве, затова ще ви разкажа за продуктите, които лично ползвам в подкрепа на сърцето и кръвоносната си система т.нар. сърдечно трио (ARGI+, Арктическо море, Форевър Кардио здраве и една от любимите ми добавки - Форевър Чесън и Мащерка).


ARGI+ осигурява 5 грама L-аргинин плюс антиоксиданти. Човешкият организъм преобразува L-аргинина в азотен оксид – съединение, което помага на кръвоносните съдове да се отпуснат и отворят широко за по-добро кръвообращение, което допринася за по-свободно движение на кръвта и подхранване на цялото тяло и всички органи с кислород и нутриенти. Доброто кръвообращение е основен източник на енергия за нашето тяло и е жизненоважно за поддържане на оптимално здраве.


Арктическо море е уникална формула (предлагана единствено от Форевър Ливинг Продъктс) съдържа патентована комбинация от богатото на DHA масло от калмари, ултра чисто омега-3 рибено масло и зехтин с високо олеиново съдържание. Съдържа 33% повече от най-полезната сред омега-3 киселините - DHA. Арктическо море допринася за поддържане на зрението, нормалната мозъчна функция и допринасят за нормалната сърдечна функция.

Вижте във видеото начинът, по който Арктическо море спомага почистването на артериите от холестерол.


Форевър Кардио здраве е източник на три важни съставки, които подкрепят здравето на сърцето и кръвоносната система. Витамините от В комплекса поддържат здравословни нива на хомоцистеина в организма, коензимът Q10 допринася за функциите на клетките на сърцето, а антиоксидантите се борят със свободните радикали. Заедно тези съставки имат потенциала да подпомагат правилното функциониране на сърдечносъдовата система.


Форевър Чесън и Мащерка Чесънът е полезен не само за сърдечносъдовата ви система. Той има силни противогъбично, антибактериално и имуностимулиращо действие, и е силен антиоксидант и и противосъсирващо действие. Чесънът съдържа лецитин, спомагащ за премахване на мастни отлагания, каквото е холестеролът, и подпомага превръщането на мазнините в енергия по време на обмяната на веществата. Мащерката съдържа антибактериални и противогъбични вещества, които облекчават бронхити, успокояват храносмилателната система и са силни антиоксиданти.


Все повече хора разбират нуждата да се грижат за кръвоносната си система, защото тя транспортира жизненоважния ни кислород до всяка една наша клетка, пренася хранителните вещества и храни органите ни, и изхвърля отпадъците.

Погрижете се и вие! Направете го още днес с програмите за контрол на теглото и натуралните добавки на Форевър Ливинг Продъктс!

Comments


bottom of page