top of page

Чао, чао... излишни килограми и постоянна липса на енергия.

Не Нова година, а настъпването на пролетта е идеалното време да започнем "начисто".


С настъпването на пролетта дните стават все по-дълги, има повече слънце и хубаво време, температурите се повишават, природата се пробужда и се връща към активния си живот, а в същото време все повече хора изпитват постоянна умора и отпадналост, липса на енергия, желание за повече сън, а при някои дори се появява главоболие, раздразнителност, лошо настроение. Всичко това са симптоми на състояние познато пролетна умора.


Ако и ти се чувстваш без енергия и ти се спи през целия ден, ще ти бъде интересно да научиш повече за един бърз, лесен и ефективен начин, с който лично аз от години съм забравил за пролетната умора и липсата на енергия.


Когато преди 10 години започнах да търся начин да се справя с пролетната умора, първо открих кои са причините, поради които чувствах постоянна умора и липса на енергия.


Една от основните причини за пролетната умора е, че поради ограничения прием на пресни плодове и зеленчуци през зимата имаме недостиг на витамините А, Е, C, витамините от група B, както и на минералите цинк, селен и желязо. Тези витамини и материали имат съществена роля за функционирането на имунната ни система, която през зимата се бори с от обикновени настинки до свързаните с тях вирусни и/или бактериални инфекции. В следствие на всички инфекции се наблюдава допълнително намаляване на тези витамини и минерали, което води до формиране на техните дефицити в организма ни и в резултат - до умора и липса на енергия.


От друга страна през зимата сме изложени на много малко часове слънчева светлина, което намалява запасите в организма ни на витамин D и хормона серотонин (познат още като хормона на щастието), които пряко влияят на доброто ни настроение и общия ни тонус. В края на зимата в организма започва да доминира друг хормон – мелатонин, който пък е отговорен за съня. Дисбалансът между тези два хормона ни кара да се чувстваме сънливи, уморени и демотивирани. А отгоре на всичко трябва да се адаптирам