top of page

Ароматерапия за деца


При спазване на някои мерки за сигурност може безопасно и ефективно да използваме етеричните масла при лечение на деца. Децата като цяло много добре реагират на ароматерапията и всички натурални методи на лечение. Те току-що навлизат в този свят и техният мозък все още не е обременен от „достиженията” на съвременната цивилизация, още е много силна тяхната връзка с Природата.


Всички традиционни средства, предлагани от ароматерапията – вани, инхалации, компреси и аерозоли с етерични масла, дават добър ефект при лечение на детските болести. При спазване на всички правила, ароматерапията може да се превърне в основен и успешен метод за лечение и профилактика на детските заболявания.


При използването на етеричните масла за децата трябва стриктно да се спазват следните предпазни мерки:

Внимание!

За деца по-малки от 2 седмици, ароматерапия не се препоръчва!

От две седмици до два месеца бебетата могат да вдишват ароматите на следните етерични масла: лайка, лавандула, нероли, розово масло, бензоин и копър. Във ваничката за къпане е позволено да се капне една единсквена капка, а в бебешкото масажно масло /за предпочитане е то да бъде на основата на бадемово масло/ - две капки.

От вторият месец се допуска използването на масло от бергамот, копър, портокал, иланг-иланг, пачули, сандалово дърво. Концентрацията може да се увеличи с една капка. Силно възбуждащите масла от типа на евкалиптово и каептуново масло / Melaleuca leucadendron / е препоръчително да се използват едва, когато детето навърши две години и половина.

До навършване на две години етеричните масла е добре да се приемат единствено след консултация със специалист-ароматерапевт.


Не се препоръчва използването от деца до 1 годинка на - мента, до 6 години – чаено дърво, здравец, розмарин, мащерка, до 12 години - масло от карамфил.

  • Деца от 1 до 5 години при тези процедури е достатъчно 2-3 капки нетоксично и непредизвикващо раздразнение на кожата ароматно масло от лавандула да се добавят към 1 супена лъжица основно масло.