top of page

Ароматерапия за деца


При спазване на някои мерки за сигурност може безопасно и ефективно да използваме етеричните масла при лечение на деца. Децата като цяло много добре реагират на ароматерапията и всички натурални методи на лечение. Те току-що навлизат в този свят и техният мозък все още не е обременен от „достиженията” на съвременната цивилизация, още е много силна тяхната връзка с Природата.


Всички традиционни средства, предлагани от ароматерапията – вани, инхалации, компреси и аерозоли с етерични масла, дават добър ефект при лечение на детските болести. При спазване на всички правила, ароматерапията може да се превърне в основен и успешен метод за лечение и профилактика на детските заболявания.


При използването на етеричните масла за децата трябва стриктно да се спазват следните предпазни мерки:

Внимание!

За деца по-малки от 2 седмици, ароматерапия не се препоръчва!

От две седмици до два месеца бебетата могат да вдишват ароматите на следните етерични масла: лайка, лавандула, нероли, розово масло, бензоин и копър. Във ваничката за къпане е позволено да се капне една единсквена капка, а в бебешкото масажно масло /за предпочитане е то да бъде на основата на бадемово масло/ - две капки.

От вторият месец се допуска използването на масло от бергамот, копър, портокал, иланг-иланг, пачули, сандалово дърво. Концентрацията може да се увеличи с една капка. Силно възбуждащите масла от типа на евкалиптово и каептуново масло / Melaleuca leucadendron / е препоръчително да се използват едва, когато детето навърши две години и половина.

До навършване на две години етеричните масла е добре да се приемат единствено след консултация със специалист-ароматерапевт.


Не се препоръчва използването от деца до 1 годинка на - мента, до 6 години – чаено дърво, здравец, розмарин, мащерка, до 12 години - масло от карамфил.

 • Деца от 1 до 5 години при тези процедури е достатъчно 2-3 капки нетоксично и непредизвикващо раздразнение на кожата ароматно масло от лавандула да се добавят към 1 супена лъжица основно масло.

 • Деца от 6 до 12 години може да използват същите етерични масла като възрастните, но дозировката трябва да е 2 пъти по-малка.

 • Децата по-големи от 12 години може да използват същите етерични масла в същите дози, както възрастните.

 • Избирайте само първокачествени масла, тъй като евтините и със съмнителен произход масла могат да предизвикат непредсказуеми реакции и усложнения при приемането им.

 • Строго спазвайте дозировката и препоръките на използването им.

 • Не употребявайте маслата и не допускайте попадането им в устата на децата.

 • Никога не използвайте чисто етерично масло /единствено изключение правят маслото от лавандула и чайно дърво/, а винаги следвайте препоръката на специалиста - етеричните масла са силно концентрирани и се разреждат в т.нар. базови масла.

 • Не нарушавайте основните правила за съхраняване на етеричните масла – в тъмна бутилка и поставени в хладилника. Флаконът с ароматното масло трябва да е снабден с капкомер или друг подходящ дозатор. Всички дозировки при използването на масла се указват в брой капки.

 • Никога не се опитвайте да лекувате сериозни заболявания самостоятелно, без помощта на квалифициран лекар, хомеопат или билколечител. Повикайте незабавно лекар, ако в резултат на използване на ароматерапия детето вдигне температура или има други признаци на влошаване на здравословното му състояние.

 • Извикайте лекар, дори когато в случай на леко заболяване не настъпи подобрение в течение на 24 часа.


Ароматерапия за бебета


На бебетата може да се правят процедури включващи етерични масла не по-често от 3 пъти седмично, независимо от типа на процедурата – вана, масаж и т.н. Непосредственото вдишване на маслените изпарения /инхалация/ не е за нежното детско носле, така че напълно изключете тази процедура.


Етеричните масла трябва винаги да се разреждат преди добавянето им във ваната, особено, когато става въпрос за съвсем малко дете, тъй като бебетата често смучат палците си и търкат с ръка очичките си. Неразтвореното етерично масло плува на повърхността на водата и лесно може да попадне в устата или очите на детето, което е опасно и може да доведе до сериозни и нежелани последствия.


Етеричното масло винаги трябва да се държи далеч от очите както на децата, така и на възрастните, тъй като предизвиква раздразнение на роговицата. Но докато в такава ситуация у възрастния човек ще се появи просто неприятно усещане, при малкото дете това може да доведе до увреждане на окото или влошаване на зрението. Чистото масло, попадайки в устата, може да предизвика раздразнение на устната лигавица, а преглъщайки го – на лигавицата на стомаха.


При нарушения на съня се препоръчва изпаряването в детската стая на лавандулово, бергамотово или масло от тамян, а при масаж да се използва основа с лавандулово, розово масло или масло от градински чай /салвия/.


Ако детето е капризно, проявява безпокойство – направете му отпускаща вана: капка лавандулово масло капнете в основа от бадемово басло и тази смес добре разбъркайте във водата на ваната. След което може да потопите бебето.


Периодично е добре да слагате етерични масла във ваната – това е добра профилактика против подсичане, тъй като повечето масла имат антибактериално действие.


При поява на подсичане от памперсите е добре да се използва крем, съдържащ лайка или невен.


С помощта на етеричните масла може безопасно и ефективно да се излекува бебето от кашлица, простуда и други респираторни заболявания. Достатъчно е да капнете една капка от съответното масло на чаршафчето на леглото в близост до главата му, така че да е възможно да вдишва неговия аромат. Този метод без риск се използва и при новородени бебета. За да облекчите кашлицата и да помогнете на бебето да заспи добре е да ароматизирате стаята му. Капнете една капка масло от лавандула на пижамката на неспокойното бебе или поставете в близост до креватчето му съд гореща вода, в който е добавена капка лавандулово масло. Във ваната можете да сложите по две капки лавандулово масло или от чаено дърво. Също помага масаж на гърдите и гръбчето със следните съставки: масло-основа се смесва с три капки чаено и две капки лавандулово масло.


Ако бебето го мъчат колики, нежният масаж на коремчето ще помогне за снемане на дискомфорта. Капнете 2 капки масло от лайка или лавандула в чаена лъжичка бадемово, соево или друго нежно масло, което е предварително леко затоплено. Размажете върху ръката си и с нея леко започнете да галите коремчето с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, приблизително около 5 минутки. Ако бебето не реагира на този масаж го сложете по корем напряко на коленете си и нежно масажирайте кръстчето му.

Когато на бебето започват да му никнат зъби или при простуда, често го болят ушите. Най-безопасният метод да намалите болката е нежно да масажирате ушната мида и зоната под ушичките в посока към шията, като използвате разредено масло от лайка.


И бебетата, и по-големите деца добре реагират на обикновен масаж. Майката не е задължително да се обучава специално на някакви масажни техники. Достатъчно е просто с нежни, поглаждащи движения да успокоите болката и да премахнете напрежението. Има разбира се и достатъчно литература, където точно е описано от специалисти как може да правите това. Още от раждането майката непрекъснато е в допир с детето си – когато го къпе, когато сменя памперса, храни го или го кърми. Ето защо е много лесно да превърнем тези докосвания в нежен масаж с разредено етерично масло. С напредване на растежа, намалява и физическият контакт между бебето и майката, но това може да се избегне, ако детето свикне да му бъде правен редовен масаж. Масажът може да се превърне в част от ритуала на къпането и да е приятна подготовка за сън.Препоръки на ароматерапевтите за здрави и болни деца


Използването на различни средства на ароматерапията в детската стая, ще осигури добро настроение у децата, а също ще подпомогне лекуването на простудни заболявания и нарушения на съня. Децата обичат предимно топлите и сладникави аромати. Единствено не бива да забравяме, че техният организъм се намира в състояние на непрекъснато развитие и трябва да се съблюдава стриктно правилото за минималната доза. Най-добре е маслата да се нанасят върху глинени фигурки, аромамедальони, възглавнички. Добре задържат ароматите и различни предмети от необработено дърво, корите на портокала или грейпфрута.


Смес за повишаване на настроението: масло от портокал - 2 капки, масло иланг-иланга - 2 капки.

Антипростудна смес: масло от лайка - 1 капка, масло от мандарина - 2 капки, масло от чаено дърво - 2 капки, масло от мащерка - 1 капка.


При различни болки:

При болки в гърлото – разтрийте областта на тила с масло от сандалово дърво смесено с растително масло (10 капки на 50 мл растително масло). Направете гаргара с една чаша топла вода, в която е разтворена 1 капка масло от лимон или с натурална розова вода. Сместа не бива да се пие!

При зъбобол нанесете на тампон 2 - 3 капки масло от карамфил или босилек и наложете върху зъба.

При болки в ухото - напълнете чаена лъжица олио и я смесете с 3 капки масло от лавандула или салвия. Капнете в ухото 1-2 капки от тази смес, след което поставете памучен тампон.

При болки в корема помага топъл компрес с добавено масло от лавандула. Ако болката е съпроводена с гадене и/или повръщане се препоръчва масло от мента /на деца по-големи от 6 години!/, босилек, сандалово дърво. С тези масла може да се ароматизира помещението, а също да се добавят към масажното масло. Много е полезна отварата от лайка, мента или тамян.


Детски „празнични” смеси:

1. Лимон - 3 капки, портокал - 2 капки, лайка - 2 капки.

2. Лавандула - 2 капки, канела - 2 капки, роза - 3 капки.

3. Мандарина - 3 капки, лимон - 3 капки.За кожни проблеми, като акне, дермадит, екзема, псориазис, обриви и слънчево изгаряне се прилага лавандулово масло, като се нанесат 2-3 капки върху памучен тампон и се нанесе върху засегнатата област, а при бебета може да се ползва смес от 1с.л. базово (бадемово) масло с 2-3 капки лавандула.

Кръвотечение при повърхностни рани и охлузвания. Лимон 1 капка + лайка 1 капка – със сместа се намазва чиста салфетка или бинт и се превързва раната.


Протриване стъпалата на краката. Разтворете 5 капки лавандулово масло в съд с топла вода и направете вана на краката в течение на 15 минути, след което направете превръзка за през нощта с разтвор от следните масла (лавандула 3 капки + лайка 2 капки, разтворете в една чаена лъжица растително масло).


Мехури: върху мехура направете компрес с марля, върху която сте капнали 1 капка лавандула + 1 капка лайка.


Паметта и способността на децата да се съсредоточават се подобрява от масло от розмарин. Капнете няколко капки от него върху носната кърпичка на вашия ученик, преди да тръгне за училище.


Страх: За страхливи деца е подходящо масло от роза, нероли, бергамот. Детето е добре да взема вана преди сън или да ароматизирате стаята му, а на следващият ден му направете масаж с някое от тези етерични масла. Редувайте маслата, с които ароматизирате детската стая.


Цирей (до потърсването на лекарска помощ). Лавандула 1 капка + чаено дърво 1 капка + лайка 2 капки разтворете в 1 супена лъжица растително масло и наложете болното място.


Кръвотечение по тялото – ръце, крака: До 12 часа от момента на травмата - лавандула 2 капки + лайка 2 капки + розмарин 1 капка - разтворете в чаша с ледена вода и налагайте компреси по 5-10 минути, 3-4 пъти на ден. След 12 часа от момента на травмата - лавандула 1 капка + лайка 1 капка + розмарин 1 капка - разтворете в чаена лъжичка растително масло. Намазвайте мястото няколко пъти на ден.


Изгаряния. Разтворете в течение на 10 минути 5 капки масло от лавандула в една супена лъжица ледена вода. След което, лавандула 3 капки + лайка 2 капки - разтворете в 1 десертна лъжичка растително място и наложете на мястото на изгарянето.


Ужилвания от насекоми:

1. Лавандула 1 капка + лайка 1 капка или

2. Чаено дърво 2 капки

разтворете в една чаена лъжичка растително масло. Мажете ухапаното място 3-4 пъти на ден.


Ечемик: В една десертна лъжица топла вода разтворете 1 капка масло от лайка. Промивайте 3 пъти на ден при затворени очи.


Простуда. Евкалипт 2 капки + чаено дърво 1 капка + лавандула 2 капки разтворете в чаена лъжичка растително масло. С получената смес правете масаж на гърба и гърдите.


Висока температура, треска. Евкалипт 2 капки + лавандула 2 капки + чаено дърво 1 капка разтворете в 1 десертна лъжица растително масло. Намазвайте областта на шията, лактите, коленните стави 1-2 пъти на ден.


Остри респираторни заболявания. Необходимо е да правите на детето инхалация с етерични масла от евкалипт, бор, ела (2 капки от едно от тези масла или тяхна смес в съд с гореща вода).


Кашлица:

При суха кашлица (деца над 6 години). Инхалация - лайка 1 капка + евкалипт1 капка на 1 литър гореща, но не кипяща вода. Инхалацията да се прави в течение на 10 минути, при затворени очи, 1 път на ден. Диша се през устата. Масаж на гърдите и шията преди лягане – чаено дърво 1 капка + евкалипт2 капки + лавандула 2 капки на 1 супена лъжица растително масло.


При влажна кашлица с хрипове (деца над 6 години). Инхалация – чаено дърво 1 капка + евкалипт1 капка на 1 литър гореща, но не кипяща вода. Инхалацията да се прави в течение на 10 минути, при затворени очи, 1 път на ден. Диша се през устата. Масаж на гърдите и шията преди лягане – чаено дърво 1 капка + евкалипт2 капки + лавандула 2 капки на 1 супена лъжица растително масло.


Грип – ароматизиране на помещението. Чаено дърво 4 капки + евкалипт2 капки - еднократно зареждане на аромалампа. Ароматизирането на помещението се прави с цел дезинфекция два пъти на ден.


При кръвотечение от носа - нанесете капка етерично масло от лимон на памучен тампон и го поставете в кръвотечащата ноздра.


Запек - лек масаж на корема по часовниковата стрелка нормализира работата на стомаха. Масло за масажа: към 50 мл растително масло добавете 10 капки масла от розмарин, копър, портокал мента – в равни количества.


Най-подходящи масла против диария: нероли, сандал, кипарис. За лек масаж на корема пригответе следното масажно масло: към 50 мл растително масло добавете в равни пропорции 10 капки от гореописаните масла. На детето е добре да се дава също чай от ментови листа.


Нощно напикаване. Преди сън е необходимо да се направи вана, в която да добавите следните капки етерични масла: ела - 2, бергамот - 1, кипарис - 1. Със същата смес от масла ароматизирайте възрухът в детската стая.


Подсилване на имунитета. Етеричните масла - бергамот, евкалипт, мащерка, бор, ела. Начин на използване: вана (до 5 капки); масаж, ароматизиране на въздуха в помещението.


При коклюш използвайте етерично масло от босилек, мащерка; при ангина - лавандула, роза, ела, мащерка; при скарлатина - евкалипт, роза; при варицела - мирта, розмарин.


Между другото, тези рецепти са подходящи и за възрастни, като дозировката на маслата е необходимо да се увеличи два пъти!Вашият базов набор от етерични масла - "Домашна арома-аптечка"


Химическият състав и токсикологията на етеричните масла са изследвани достатъчно добро, затова използването им е максимално безопасно за организма на децата. Маслата полезни за оказване на първа, долекарска медицинска помощ при изгаряния, ухапвания, наранявания, а също лечение и възстановяване тогава, когато влошеното здравословно състояние изисква спешна медицинска помощ, хирургическа намеса или прилагане на неотложни действия.

Оптимален набор етерични масла за арома-аптечка:

 • Етерично масло от лавандула

 • Етерично масло от лимон

 • Етерично масло от мента

 • Етерично масло от лайка

 • Етерично масло от розмарин

 • Етерично масло от чаено дърво

 • Етерично масло от евкалипт

 • Етерично масло от карамфил

 • Етерично масло от гераний

В качеството на основа за разреждане на тези масла се препоръчва да имате на разположение в дома си бутилка масло от сладък бадем, което няма мирис, леко попива в кожата и оказва допълнителен лечебен ефект.


Спазването на всички правила прави ароматерапията ефективен метод за помоц при различни детски заболявания, оказва хармонизиращ ефект на целият организъм на детето. И в отличие от много медицински средства, ароматерапевтичните лечебни съставки, са много приятни за използване и се харесват на всяко дете.Източник: Български бебе център

bottom of page