top of page

Здрави и красиви зъби с алое вера


Лековитите свойства на алое вера са познати от хилядолетия.


Напоследък потребителското търсене и най-вече употребата му в алтернативната медицина увеличават доказателствата за възможностите на алоето да лекува. Възниква и въпросът дали алое вера предлага нов потенциал за подпомагане зарастването на рани в пародонтологията – клон на стоматологията, който се занимава със заболявания на венците. Доказано е, че алоето има способността да подсилва защитните механизми на организма, а в състава му има компоненти, които могат да допринесат при борбата с пародонтозата.


Някои от веществата, които се съдържат в това древно растение, са антибактериални, други предлагат полезни хранителни вещества, трети повишават способността на тъканите да се възстановяват, а четвърти имат обезболяващи и противовъзпалителни свойства. Лечебните качества на алоето се споменават за първи път в египетски медицински документи от 1500 г.пр.н.е. Според легендите дори Клеопатра е използвала гел от алое, за да поддържа красотата на кожата си. Историците твърдят, че Александър Македонски завладява остров Сокотра в Червено море заради алоето, което растяло там и било необходимо за лечение на ранените му воини.


Алое вера се използвало при порязвания, инфекции, пришки, ухапвания от насекоми, както и при вътрешни заболявания. В Америка то се среща във Флорида и долината на река Рио Гранде в Тексас. Първото сериозно изследване на алое вера се провежда от д-р К. Е. Колинс през 1934 г. В няколко случая на рентгенов дерматит, язвените кожни лишеи се третират с листа на алое, разрязани на две и директно поставени върху засегнатите участъци. Наблюдава се значително ускорен процес на оздравяване. Редица дерматолози правят подобни проучвания в този период. През 1937 г. д.р Дж. Е. Крю доказва, че алоето е приложимо при лечение на хронични кожни язви, екзема, изгаряния, поражения от отровен бръшлян и леки наранявания. В резултатите от изследванията му е документирано, че е наблюдавано пълно зарастване и регенерация на тъканите без остатъчен белег. Много учени правят нови изследвания на алое вера и през 1959 г. американската Агенция по храните и лекарствата излиза с официално становище, че алоето наистина има способността да регенерира кожната тъкан. Оттогава растението успешно се използва за локално приложение. Лекари го препоръчват при декубитус (рани от залежаване), алопеция (косопад) и акне вулгарис.


Но на какво се дължи добрата репутация на алоето? Най-вече на уникалния му, сложен химически състав и синергичното взаимодействие на отделните съставки.


Моята стоматологична клиника дълги години търси продукт, който подобрява и ускорява процесите на зарастване, като намалява възпалението, има обезболяващ ефект и понижава количеството микроорганизми през оздравителната фаза на заболяванията на венците. През 1982 г. се запознах с Forever Bright Toothgel и останалите продукти с алое на ФЛП, които обещаваха по-бързо и лесно оздравяване и повече комфорт за пациентите. А самите пациенти действително реагираха много добре.


Резултатите от използване на продуктите с алое вера на ФЛП в над 10 000 документирани случая на пародонтоза доказват убедително, че стабилизираният гел от алое изключително ефективно подобрява регенерацията на тъканите и предлага по-добро качество на живот на пациенти със заболявания на венците. На практика видяхме, че Алое Вера:засилва защитните механизми има противобактериални и противовирусни свойства предлага жизненоважни хранителни вещества подобрява регенерацията има обезболяващи качества действа противовъзпалително. В клиниката наблюдаваме многобройни случаи на бързо оздравяване, намаляване на отока и контрол на болките. До момента не сме имали пациент с алергична реакция или чувствителност, към който и да било от продуктите.


Все повече изследователи в САЩ се обръщат към алтернативната терапия и употребата на натурални продукти като заместители на синтетичните. Алое вера има неограничено бъдеще в много области и лично аз смятам, че в стоматологията сме пред прага на откриване на по-добър начин за овладяване на възпалителните процеси, предлагащ антивирусни и имуномодулиращи свойства.


Убеден съм, че дотук и сами сте стигнали до следното заключение: историята на алое вера не е празни приказки, магия или мит, а то наистина е чудотворно растение, което трябва да се нареди сред съвременните лекарства.




За лична хигиена на устната кухина ти препоръчвам:



ФЛП България Бюлетин, брой 41, ЮНИ 2005г

bottom of page