top of page

Топ храни, които потискат апетита


Бадеми

Една шепа бадеми е богат източник на антиоксиданти, витамин Е и магнезий. Бадемите също така увеличават чувството на ситост, което влияе директно върху контрола на теглото. Така че, какво чакате? Нападнете бадемите на следващата си здравословна закуска!

Джинджифил В продължение на векове много култури са използвали корен от джинджифил, заради неговите невероятно въздействие върху храносмилателната система. Дали е добавен в смути или в индийско ястие (съжалявам, джинджифилова бира не се брои!), джинджифилът работи като стимулант, който тонизира тялото, подобрява храносмилането, като по този начин ви прави по-малко гладни.

​Авокадо

Пълен с фибри и здравословни мононенаситени мазнини за сърцето, авокадото потискат апетита, когато се консумират в умерени количества. В действителност, мазнините в този плод изпращат сигнали към мозъка – „кажете на стомаха, че вече е пълен!“


​ Лют червен пипер

Включи и пикантно! Според скорошно изследване, публикувано в списание "Физиология и поведение“, половин чаена лъжичка лют червен пипер може да стимулира метаболизма и да накара организма да изгаря допълнително 10 калории от само себе си. А тези, които не се хранят редовно с пикантни ястия, добавяйки лют червен пипер, намаляват средно 60 калории от следващото си хранене. Ако правите това два пъти на ден в продължение на един месец, ще загубите почти 2 килограма, без дори да се опитвате!


Ябълки

Ябълки от всички сортове и видове потискат глада. Първо, ябълки са пълни с разтворими фибри и пектин, които ще ви помогнат да се чувстват напълно сити. Ябълките регулират глюкозата и повишават нивото на енергия. Също така ябълките изискват много време за дъвчене, което ви помага да забавите храненето, и дава на тялото ви повече време, за да осъзнае, че вече не сте гладни. Плюс това те просто са много вкусни!


Яйца

Проучванията показват, че консумирането на едно яйце или две за закуска може да помогне да чувствате ситост в продължение на 24 часа, отколкото ако изядете багета със същото количество калории. Според същото проучване, тези, които ядат яйца поглъщат средно 330 по-малко калории за целия ден спрямо тези, които хапват гевречета. Храна за размисъл, нали?


Вода

Може овладяването на апетита ви да бъде толкова лесно, колкото да изпиете допълнително една или две чаши вода? Науката казва "да"! В едно проучване от август 2010 г., хората, които пият две чаши вода преди хранене ядат между 75 и 90 калории по-малко на хранене, отколкото тези, които не пият вода. Обичайте H2O!


Сладки картофи

Според учените по храните картофите съдържат специален вид нишесте, което е устойчиво на храносмилателните ензими и така остава в стомаха по-дълго, а вие го чувствате пълен. Освен това те са пълни с витамин А и витамин С!


Зеленчукова супа

Горещ зеленчуков бульон може да ви засити, ако много бързате, и то с минимални калории. Опитайте с чаша бульон преди следващото хранене или просто една голяма купа като основно ястие!


Черен шоколад

Обичате шоколад и не можете да се контролирате? Опитайте да хапвате бавно, наслаждавайки се на парче или две от тъмен шоколад с най-малко 70% какао следващия път, когато ви се похапне. Само малко парче тъмен шоколад помага за понижаване на апетита ви, тъй като горчивият вкус сигнализира на тялото да намали апетита. Да не говорим, че стеариновата киселина в тъмния шоколад помага за бавно храносмилане, за да ви помогне да се почувствате заситени по-дълго. Ако черният шоколад е твърде горчив за вас, опитайте парче шоколад с чаша кафе (без мляко) – то ще засили сладкия вкус!


Тофу

Източник, богат на протеини от растителен произход, тофуто не е само за вегетарианци! Тофу е с високо съдържание на изофлавон, наричан генистеин, за който е доказано, че потиска апетита и приема на храна. Лесен начин да се въведе тофу в диетата ви е да опитате да го добавите към следващата си здравословна фантазия.


Уасаби

Забелязали ли сте как, когато ядете суши, сякаш не изяждате толкова много храна, а стомахът ви е пълен? Е, част от това се дължи на рибата в сушито, но от друга страна се дължи на този пикантен зелен апетайзер: уасаби! Пикантността в уасаби потиска апетита и естествено действа противовъзпалително!


Зелен чай

Ако не сте почитатели на кафето и не обичате да пиете много вода, опитайте да пиете горещ зелен чай. Зеленият чай може да ви помогне да спрете с непрестанното ‚почопкване‘ на храна, а диетолози казват, че катехините в зеления чай възпрепятстват движението на глюкозата в мастните клетки, което забавя покачването на кръвната захар и предпазва от висок инсулин и последващо складиране на мазнини. И когато кръвната ви захар е под контрол, това се отнася и за вашия глад!


Овесена каша

Това не ви изненадва, нали? Въпреки че е с високо съдържание на въглехидрати, то видът на въглехидратите в овесената каша се разграждат бавно, което ви кара да се чувствате напълно сити с часове след закуска. Защо? Защото те потискат хормона на глада грелин. В действителност овесената каша е с доста нисък гликемичен индекс - просто хапвайте от нормалните овесени ядки с най-малка обработка, за да получите най-голяма полза!


Зеленчукови сокове

Може би си мислите, че зеленчуковият сок е просто начин да включите повече зеленчуци във вашата диета, нали? Това е вярно, но е доказано, че вегетарианските сокове ви насищат. В действителност, когато хората пият зеленчуков сок преди хранене, те в крайна сметка ядат 135 по-малко калории. На това му се вика потискане на апетита! Само не забравяйте да пиете сокове от сортове с ниско съдържание на натрий, от които ще се подуете много по-малко. Зелените и оранжевите плодове и зеленчуци са с ниско съдържание на натрий и високо съдържание на калий.


Зелени листни зеленчуци

Ако наистина търсите силно питателна храна, която ще ви засити с часове, първенците са зелените листни зеленчуци. От зеле до спанак, тези зеленийки, богати на фибри, са вкусни и определено държат глада далеко (консумирайте сурови или леко задушавани с малко зехтин).


Сьомга

Когато ядете риба като сьомга, която е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, в тялото ви се увеличава количеството на хормона лептин. А лептинът е известен със свойството си да потиска глада. Не ви харесва сьомга? Опитайте риба тон и херинга, които също са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини!


Канела

Следващия път, когато хапвате корнфлейкс, овесени ядки, плодове или дори кафе, поръсете канела върху тях. Канелата, като други земни подправки като карамфил и джинджифил, спомага за намаляване на нивото на кръвната захар, което се досещате, че помага да контролирате апетита си!


Обезмаслено мляко

Проучванията показват, че жени, които приемат най-малко една порция от млякото и млечните продукти на ден около две седмици преди менструация, това значително намалява апетита им за нездравословни храни и преработени въглехидрати.


Лютиви сосове

Когато става въпрос за лют сос и потискане на апетита, колкото по-лютиво, толкова по-резултатно. Така че вземете малко Табаско и поръсете салатата, месото, бърканите яйца или дори супа! Лютивината ви предпазва от преяждане и ви помага да бъдете сити за по-дълго време!


Ленено семе

Хранителна смес от разтворими фибри и есенциални мастни киселини, лененото семе е идеалното допълнение към вашето кисело мляко, смути или сала. В действителност, лененото семе ви засища дълго време!


Салата

Ако искате да потушите чудовищния глад, яжте малко салата преди да преминете към основното хранене. Всичко, от което се нуждаете, са една-две чаши зеленчуци, за да сигнализирате на мозъка ви, че приемате калории и нутриенти. Тъй като отнема около 20 минути на стомаха да сигнализира на мозъка, че сте сити, идеално е да започнете с малка салата преди хранене, за да бъде ‚информиран‘ мозъка.


Соев протеин*​

Протеинът е известен, че помага за потискане на апетита, но изглежда, че соевият протеин е особено добър в това. Ново проучване показва, че ако хората приемат течна храна със соев протеин, те консумират значително по-малко калории по време на следващата им храна, отколкото тези, които са имали течна храна с протеина казеин. *Пробвайте страхотния шейк на Форевър: Forever Lite Ultra with Aminotein.





Източник: www.shape.com


bottom of page