top of page

Брауни с червено цвекло

Снощи не ми трябваха и 5 секунди и се вдъхнових да го пробвам това суровоядно, веган брауни от червено цвекло, което сподели Руми Илиева с Naturellita. Защо ли? Защото се прави от два мои любими продукта - цвекло и фурми :) И макар да съм в нисковъглехидратен режим, не устоях и ето днес резултатът - много интересно и вкусно :)

Продукти:

  • 300 г обелено цвекло

  • 15 броя фурми от кутиите по 400 г.

  • ½ кафена лъжичка сода

  • 1 кафена лъжичка оцет

  • 60 г какао (използвах рожково брашно)

  • 150 г брашно (и аз използвах оризово)


Приготвяне:

1. В блендер се смилат цвеклото и фурмите до гладка смес - долях малко вода, за да може да се смели (вариант е да настържиш цвеклото предварително и след това да се смели с фурмите).

2. Сместта се прехвърля в купа и към нея се добавят содата, оцета и какаото. Разбърква се с лъжица или шпатула. 3. Накрая се добавя брашното. Получава се гъста каша или рядко тесто.


4. Пече се в правоъгълна форма, като за хляб, върху хартия за печене. В предварително загрята на 150 градуса фурна, долен и горен реотан, с вентилатор, 30-50 минути, на решетка (понеже ми е силна фурната и да не изгори отдолу). Времето за печене зависи от това колко сухо искаш да бъде - аз го оставих 50-на минути, проверявайки как се изпича с клечка за зъби и като последните 10 намалих на 140 градуса.


Да ви е сладко :)

Жана


p.s. когато готвиш с нар или червено цвекло, препоръчвам да не си с бели дрехи (личен опит от днес;))


p.p.s. а ако добавиш 1 лъжица протеинов шейк Forever Lite Ultra, ще имаш чудесни протеинови браунита :)




bottom of page