top of page

Попитахме Мария Папаянопол - йога инструктор и вдъхновител!


Разкажи ни повече за себе си?

Казвам се Мария. Майка съм на 8-годишната прекрасна Дара и споделям живота си с най-любящия и разбиращ мъж. Ние тримата сме голям екип - постоянно осъзнавам колко прекрасни „неща“ внасят в живота ми. По професия съм икономист и имам дълъг стаж в областта на финанси и счетоводство. През 2009 година, по време на бременността и след раждането, имах доста здравословни проблеми. Непоносимите болки в гърба и кръста, многото килограми (над 20), ме накараха да потърся физическа активност, с която да върна добрата си форма и да ми позволи да изпълнявам пълноценно грижите за бебето. Оказа се, че часовете по оздравителна йога за гърба са най-подходящите за моето състояние, а не силовите тренировки и фитнес.


Сприятелих се с постелката за йога и така до днес :) И от нужда, през хоби, намерих своето призвание - днес отдавам времето си да споделям опит, енергия, вдъхновение и дисциплина. Практикувам йога заедно с хората, които имат желание, възможност и нагласа да го правят в група, заедно и споделено с мен.


Как се грижиш за тялото си и външния си вид?

Йога се грижи за мен, за тялото ми, за настроението ми, за излъчването ми :) Моят личен опит за добро здраве е свързан и с храненето- здравословно, разнообразно, вегетарианско и вкусно. Знам, че това изисква време, но за мен домашно приготвената храна възпитава навици у децата, събира ни край масата и ми дава възможност да творя, да създам нещо с ръцете си, да вложа любов и да я даря.Как разтоварваш?

Пътувам, активен потребител на осъзнати пътувания съм. Пътувания с цел, пътувания за себе си, към себе си, понякога въпреки себе си. Това е моята душевна потребност - да уча, да търся, да изследвам моменти и места, които ме извеждат извън зоната ми на комфорт.

Какво даде Йога на теб?

Даде ми свободата да бъда себе си, да творя. Даде ми път към истинската ми същност, онази покрита и затулена от страхове и срамежливост, към забравени мечти. Йога е моят начин да задавам въпроси и да намирам отговорите им. Йога е моето лекарство. Открих собствената си природа, научих се да живея в унисон с нея и да правя това, което обичам.На какво ни учи Йога?

На „изкуството на малките стъпки“ - всичко се постига с малки стъпки, дори и най-големите цели.Кои са големите заблуди относно Йога?

По време на моя преподавателски опит често се сблъсквам с въпроси като: „Този час подходящ ли е за мен?“, „Аз въобще не съм гъвкав/а/, дали ще мога да се справя?“. За да бъдеш „напреднал“ ученик, няма значение колко си пластичен или силен или колко дълго практикуваш, а най-вече начинът, по който си способен да потънеш в тялото си, да се свържеш с дишането си и да почувстваш комфорта или дискомфорта, който преживяваш, да имаш желание и да полагаш усилие да изследваш себе си. Поставянето на дишането в центъра на практиката е ключът към твоята „напредналост“.


Всъщност, всички заблуди идват само от нашия Ум, непокорен, нестабилен, без фокус и винаги готов да ни даде готови рецепти. Йога е най-вече за хора, които искат да работят за гъвкавост на ума си, а не за гъвкавост на тялото. Най-хубавото е, че ще получим много повече ползи и ефекти, но като бонус без дори да сме подозирали за тях.


Има различни йога практики - за какво ни помагат?

След дълги години практика на класическа хатха йога и многобройни обучения, които съм преминала, открих за себе си смисъла в движението, да се оставиш да бъдеш воден от дъха си, да се оставиш на потока, да приемеш, че всичко е движение, както на постелката, така и в живота. А в практическо измерение това е стилът Виняса флоу йога. Движението на тялото в синхрон с дишането, което е характерно за стила, ни позволява да усвоим на клетъчно ниво идеята за промяна и когато тя се случи, да не се съпротивляваме, а да се пуснем по течението на живота.


Ползите: съюз, какъвто е смисълът по дефиниция за йога. Съюз на ума и тялото и освобождаване от токсините и напрежението, така че то да е по-малко натоварено, органите - здрави, а умът - чист. Чувството на свързаност идва като резултат от практиката. В един момент и етап осъзнаваш, че тя е цялостно пътуване, а не достигане до конкретни малки дестинации. Пътуване, което неусетно ти е донесло повече жизненост, наслада от живота, щастие и дълбока връзка със себе си и своята СВАТХАРМА - вродена цел в живота. На физическо ниво Виняса Флоу практиката укрепва, тонизира и стимулира вътрешните ни системи и подобрява гъвкавостта на ставните връзки.
А какво повече ни дават йога-ритрийте?

Обичам да споделям йога. Преподаването за мен е едно безкрайно споделяне на преживявания и знания в едно голямо семейство. Взаимно сме си полезни, учим се да бъдем осъзнати и будни и да се наслаждаваме на живота по-качествено. Един от начините в днешното забързано ежедневие, посветено изцяло на преследването на цели лични/семейни/житейски, да се изключиш (оттеглиш) от същото ежедневие, е да отидеш за няколко дни на различно и ново място. Подаряваш си малко бягство, пречистване и презареждане. И ако ритрийтът е с подходяща програма, добри водещи и идеи, постига своите цели - а именно да ни преведе през дебрите на сърцето, да отключи неподозирани врати, да ни отвори нови възможности за ума. Аз имам нужда от тези осъзнати пътувания, те са моята потребност от терапия за душата. А най-хубавато е, че все повече хора имат нужда да удовлетворяват глада не само на стомаха си. Има голям интерес към ритрийта в село Гела, който организирам от 28.09 до 30.09, и с огромно нетърпение очаквам първия си ритрийт в чужбина от 25 март 2019 година на остров Бали - Пътуване за сърцето!Твоите съвети как жената със забързано ежедневие да се грижи за себе си?​

Може би да осъзнае истинската си природа и благословия, че е ЖЕНА, че носи в себе си творческото начало и дарява живот. И от там ще се подредят приоритетите. Всички жени искаме да сме в добра форма и перфектно здраве, най-малкото за да имаме сили да се грижим за семейството или да създадем такова.

ОБИЧАЙТЕ себе си, мили дами, и БЛАГОДАРЕТЕ за всичко прекрасно, което имате в живота си!


 

С Мария ни свързаха нашите деца и се познаваме от същата онази 2009-2010 - годината на нейната промяна. Много й се радвам - че намери своето призвание, своето Аз, което й отвори нови светове, възможности, радости и много красива любов.


Центрове, където можеш да посещаваш йога класове с Мария:

Пловдивски културен институт, гр. Пловдив, ул. Иван Перперлиев 5

Комплекс С.И.²Л.А., гр. Пловдив, ул. Тракия 50

Ананда Йога, гр. Пловдив, ул. Леонардо да Винчи 16 - йога за децаbottom of page