top of page

Лавандулова страст


Моята лавандулова страст

сурова торта без захар

Знаеш ги онези красиви снимки на лилави полета с лавандула? Едно прекрасно съчетание на цвят лила с тревисто зелено или жълто по залез....Лавандулата винаги ме е привличала със своята нежност и цвят, а едва отскоро и с аромата си. Затова си я отглеждам и в нашия двор. Лавандулата наистина ми е страст. Използвам я изсушена като ароматизатор в гардеробите и баните, добавям етерично масло от нея за дезинфекция при почистване на къщата. Но най-интересно е да експериментираш с нея в кухнята. Така се роди и тази моя лавандулова парфе-торта с шамфъстък :)


За блата:

1 ч.ч. овесени трици (ако трябва - да са без глутен) или пакет смлени бадеми (има в Лидл)

100 гр. шамфъстък

1 с.л. кокосово масло

3-4 с.л. мед (до желана сладост)

Смилам шамфъстъка в блендер и оставям малко за поръсване на тортата. Всичко се смесва и на око доливам ядково мляко или вода (може би 70-80мл), за да се слепи сместа, да не стои на трохи. След това разстилам равномерно със супена лъжица в тава с ринг. Тавата се слага върху скарата на фурната, и запичам отдолу и отгоре на вентилатор, на 160С за 4-5мин - да се изсуши блата и да хване лека коричка (фурната е предварително загрята). След това слагам основата в хладилник, за да се охлади, докато приготвям другата смес.


За цветната част:

1 кутия кокосово мляко (400мл)

100гр. горски плодове - къпини или боровинки (за да дадат лилав цвят на парфе-крема)

1 с.л. цвят от лавандула

мед на вкус – 5-6 с.л.+

2 пакетчета желатин или агар-агар (ако е желатин, мярката е 20-25гр на литър смес; ако е агар-агар - според указанията на опаковката)


На водна баня леко затоплям кокосовото мляко, за да се разтопи, но да не пари. Блендирам плодовете с цветчетата лавандула и прецеждам, за да ползвам само пулпата като натурален оцветител (остава и аромата от лавандулата). Добавям към кокосовото мляко и бъркам. Добавям мед, докато ми хареса на вкус – сладко-киселко. Разтварям желатина с вода (според указанията на опаковката) и бъркам на водна баня, докато се разтопи - без да завира. Добавям към сместа и обърквам. (ако искаш веган вариант и ползваш агар-агар - разликата е, че агарът трябва да ври с част или цялата течност до разтапяне за 3-4 минути, без да завира).


Отключвам ринга на тавата, за да съм сигурна, че основата се отделя от стените (ако трябва помагам с ножче и внимавам да не се нацепи). Отново стягам ринга, изсипвам плодовата смес и слагам във фризера за час-два, после в хладилника.


Преди сервиране поръсвам с шамфъстък.


Торта за всички сетива - цветна, ароматна и лека <3 Да ви е сладко!


bottom of page