top of page

Колаген - имаш ли нужда от него?

Колаген - кой ли вече не е чувал за него?

Форевър Ливинг Инфинит колаген

Какво е колаген?

Колагенът е протеин и една от най‐важните структурни съставки в телата ни. Вече никой няма съмнение, че той играе изключително важна роля за осигуряването на еластичността и регенерацията на кожата, костите, сухожилията, ставните връзки, скелетните мускули и дори храносмилателния тракт. Колагенът комбиниран с еластин и кератин се намира в третия слой на епидермиса. Тези компоненти работят заедно за създаването на кожата на тялото, за нейното външно и вътрешно състояние. Те определят качеството на еластичността на кожата, издръжливост и здравина.

За съжаление необходимото количество колаген в организма се произвежда в нужното количество до 30-годишна възраст, а след това производството му намалява. Това разстройва структурата на колагеновите връзки, те губят своята цялост и еластичност - кожата страда и се появяват бръчки, косата става по‐тънка, появява се целулит, ставите са по‐сковани и по‐малко гъвкави.

За загубата на така наречения „протеин на младостта“ има значение не само възрастта, но и фактори като: • Прекалено активни мимики; • Лоши навици (тютюнопушене, алкохол); • Нервно-психични разстройства (депресия, стрес); • Небалансирана диета; • Продължително излагане на кожата на директна слънчева светлина; • Отрицателното състояние на околната среда.



Какви ползи имаме, ако добавим колаген в менюто си?

• Подобряване качеството на кожата; • Изглаждане на бръчките; • Поддържане еластичността на кожата и нейната хидратация; • Заздравяване на рани; • Премахване на акне; • Заздравяване на косата и ноктите; • Подпомага отслабването и изгарянето на целулита; • Подобряване здравето на червата и храносмилателната система, облекчава храносмилателни проблеми; • Подсилва имунната система; • Подобряване здравето на черния дроб; • Подобряване здравето на костите, предотвратяване дегенерацията на ставите, намаляване на болката при остеоартрит.



Видове колаген? Интересно е, че не всички колагени са еднакви. Според структурата се различават 28 типа колаген в човешкото тяло. Над 90% обаче от колагена в тялото е тип 1 и той се намира в най-голямо количество в кожата, сухожилията, съдова лигатура, органи и в костите.


Според произхода на колагена – т.е. от какъв източник е извлечен има три вида: животински, растителен и морски колаген (колаген от риба):

1. Животинският колаген се извлича от кожата и костите на добитък, свине, дори пилета, богат е на колаген тип1 и тип3. Колаген тип 1 и тип 3 са основни компоненти на сухожилията, костите, кръвоносните съдове, очите и кожата. Той също е богат източник на пролин и глицин – аминокиселини, които имат редица предимства - от намаляване на умората до възстановяване на увредена от слънце кожа.

2. Растителен колаген - извлича се от растителни източници, обикновено пшеничен протеин.

3. Морският колаген е влакнест протеин, извлечен от люспите и кожата на морски риби. Той също е богат на колаген тип 1, пролин и глицин. Изследванията обаче показват, че рибните колагенови пептиди са по-малки, което в резултат дава по-добрата им бионаличност, попадайки в човешкия организъм. Затова морският колаген е приет за по-качествен, защото по-бързо и лесно се усвоява. Съвременните изследвания посочват, че рибният колаген се усвоява почти 7 пъти по-добре от животинските източници на колаген ( а предвид, че в днешно време не е въпросът с какво се храним, а какво усвояваме, това си е важно предимство).


Хидролизиран колаген?

Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато купувате колаген – независмо дали е животински или морски – е дали е хидролизиран. При хидролизирането молекулата на колагенa значително се намалява до т.нар. пептиди, в резултат на което той се усвоява в пъти по-лесно (което е чудесно, ако имате проблеми с разграждането на протеините) и по-голямата част преминава в кръвния поток. А от кръвта колагеновите пептиди (съдържащи хидроксипролин) се транспортират в целевите тъкани, напр. кожа, кости и хрущял, където пептидите действат като градивни елементи за клетките и стимулират производството на нови колагенови влакна (т.е. когато човек започне да приема колаген, естественото производство на колаген в организма също се увеличава).


Колаген и витамин С? Проучванията показват, че синтезът на колаген се стимулира от витамин С т.е. без витамин С – процесът на производство на колаген се прекъсва, така че винаги гледайте състава на хранителната добавка – дали също съдържа и витамин С, както и увеличите приема на богати на витамин С храни.


Моята история с колагена Преди седем години, покрай заболяването на татко, за първи път научих, че съществува такова нещо като колаген на таблетки. И тогава за първи път поразрових темата, защото ми стана много интересно защо холистичния лекар му го изписва, беше ми интересно каква е връзката и как ще му помогне при онкологичния проблем. Е, както по-горе научи, колагенът не е важен само за красотата и да изпънем лицата и бръчките, но има много по-важна роля като протеин – укрепва чревното здраве (което е основа за добре функционираща имунна система) и поддържа много тъкани в тялото. Разучих, че най-добрият за вътрешен прием е морският колаген…

И не след дълго, след като татко изпи две-три опаковки, забравих за ползите и че всяка година, с която пораствах, имах все по-голяма нужда и аз да си добавям колаген отвън (често да си призная все си се чувствам на 25 и като ме попитам на колко съм години, винаги се замислям и смятам :D). Така че при наличие на колагена от серия Инфинит, разработен по най-съвременни технологии – нямам оправдание да не се възползвам.

Очаквай скоро да споделя как се е отразил приемът на колаген вътрешно заедно с използване на козметиката от серия Инфинит външно. Повече за серията ще научиш тук: https://www.aloevera-bg.com/forever-infinite-aloevera.



Моят съвет:

За красота и здраве включи колаген в ежедневното си меню! 1. Приемай добавки с рибен колаген за стегната, хидратирана и млада кожа, за здрави стави и кости и за балансирано чревно здраве. 2. В кухнята за желиране използвай чист желатин от пасищни животни. 3. Колаген от пасищни животни на прах можеш да добавяш към смутита, фрешове, сокове, сутрешното кафе, следобедния чай, към супи и ястия; може да добавяш в печива – мъфини, бисквити и други.



Грижи се за тялото си – то ще ти се отблагодари!


С теб съм,

Жана

bottom of page