top of page

#MOvember - що е то?


АЛОЕ ВЕРА подкрепя MOvember!

Не, това не е правописна грешка. Тази дума е комбинация от "мустаци” и "ноември”. Целта на кампанията MOvember е да насърчи мъжете да пуснат мустаци през ноември с идеята, че ще се наложи да отделят малко повече време за себе си и за своето здраве.


Задаването на въпроса "Какво става с мустаците ти?” или "Защо си пуснал мустаци?" е чудесен начин да се привлече вниманието на хората към темата за мъжкото здраве.


На английски думата MOvember е комбинация от австралийската разговорна дума за мустак – „Mo“ и месец ноември (November). С други думи това е месецът на мустака, когато всеки мъж не се бръсне и оформя своя мустак. Макар и да звучи лесно, все пак това е предизвикателство.


Произлязъл от Австралия, „месецът на мустака“ добива бързо популярност в англоезичния свят. Макар и не винаги да се спазват точно формалните правила на австралийската фондация „MOvember“ – някои просто обръщат внимание на лицевото окосмяване, а не само на мустаците.


Целта не е просто привличане на вниманието и забавление, а и благотворителна, в полза на обществото. Задачата е да се привлече вниманието върху проблемите на мъжкото здраве и конкретно върху най-тежкото и за съжаление най-често мъжко заболяване – рака на простатата. Посланието е символично: Да се промени ”лицето на мъжкото здраве”, а именно мъжете да изградят интелигентен стил на живот с редовни профилактични прегледи и скрининг-тестове.


Интелигентният стил на живот означава:

  • Откажете цигарите.

  • Бъдете физически активни.

  • Яжте здравословно.

  • Поддържайте н