top of page

Дали високият SPF фактор защитава кожата ми по-добре?


алое сънскрийн

Този слънцезащитен фактор дали не е нисък - аз съм със светла и чувствителна кожа?

Дали слънцезащитен крем с по-висок фактор защитава кожата по-добре от крем с по-нисък фактор?

Имам "боя" по рождение - трябва ли да използвам висок фактор?

Колко висок трябва да бъде факторът?

Кой фактор е подходящ за деца?


И мен, като човек с проблемна кожа, разбирай - светла, с много лунички и бенки, със слънчева алергия, от години се вълнувам от тази тема. Два пъти в годината ходя на профилактичен преглед при дерматолог или онко-хирург. Не ползвам солариум и изобщо не се пека на слънце, за да почернея. И така...


SPF или Фактор за предпазване от слънчево изгаряне, е начин да се измери доколко едно средство за слънцезащита предпазва кожата от ултравиолетови лъчи тип UVB – видът облъчване, което причинява слънчево изгаряне и може да доведе до рак на кожата.


Докторите, дерматолозите нямат кратък отговор на всички тези въпроси, защото има много неща, които трябва да имате предвид, когато избирате слънцезащитен крем. Dr. Wang, MD, директор на Клиника по дерматология и дерматологична хирургия към Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Basking Ridge, New Jersey, и председател на Комитета по фотобиология към Фондацията за рака на кожата е изучавал вредното въздействие на слънчевата UV радиация върху кожата и също как да се предпазим. Ето и неговите съвети, които ще ви помогнат да станете малко по-добри експерти по темата:


UV спектърът има два типа лъчи, които могат увредят ДНК на клетките на кожата - изключително важно е да защитим кожата и от двата типа:

  • UVB лъчите причиняват слънчево изгаряне и са основната причина за рак на кожата. Слънцезащитният фактор SPF се отнася основно до степента на зашита от UVB лъчението, което осигурява.

  • UVA лъчите увреждат кожата, причинявайки почерняване, състаряване на кожата, поява на бръчки, пигментация, дори изгаряне.

Първото важно нещо, когато избирате слънце