top of page

Дали високият SPF фактор защитава кожата ми по-добре?


алое сънскрийн

Този слънцезащитен фактор дали не е нисък - аз съм със светла и чувствителна кожа?

Дали слънцезащитен крем с по-висок фактор защитава кожата по-добре от крем с по-нисък фактор?

Имам "боя" по рождение - трябва ли да използвам висок фактор?

Колко висок трябва да бъде факторът?

Кой фактор е подходящ за деца?


И мен, като човек с проблемна кожа, разбирай - светла, с много лунички и бенки, със слънчева алергия, от години се вълнувам от тази тема. Два пъти в годината ходя на профилактичен преглед при дерматолог или онко-хирург. Не ползвам солариум и изобщо не се пека на слънце, за да почернея. И така...


SPF или Фактор за предпазване от слънчево изгаряне, е начин да се измери доколко едно средство за слънцезащита предпазва кожата от ултравиолетови лъчи тип UVB – видът облъчване, което причинява слънчево изгаряне и може да доведе до рак на кожата.


Докторите, дерматолозите нямат кратък отговор на всички тези въпроси, защото има много неща, които трябва да имате предвид, когато избирате слънцезащитен крем. Dr. Wang, MD, директор на Клиника по дерматология и дерматологична хирургия към Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Basking Ridge, New Jersey, и председател на Комитета по фотобиология към Фондацията за рака на кожата е изучавал вредното въздействие на слънчевата UV радиация върху кожата и също как да се предпазим. Ето и неговите съвети, които ще ви помогнат да станете малко по-добри експерти по темата:


UV спектърът има два типа лъчи, които могат увредят ДНК на клетките на кожата - изключително важно е да защитим кожата и от двата типа:

  • UVB лъчите причиняват слънчево изгаряне и са основната причина за рак на кожата. Слънцезащитният фактор SPF се отнася основно до степента на зашита от UVB лъчението, което осигурява.

  • UVA лъчите увреждат кожата, причинявайки почерняване, състаряване на кожата, поява на бръчки, пигментация, дори изгаряне.

Първото важно нещо, когато избирате слънцезащитен крем, е "broad spectrum" или широк спектър на защита, което означава, че кремът ви защитава и от UVB, и от UVA лъчите!


SPF факторът показва колко дълго ще сме защитени от слънчевата ултравиолетова радиация спрямо времето, ако не нанесем никакъв слънцезащитен продукт. Или в идеалния случай (като в лаборатория) SPF30 ще ви предпази от изгаряне 30 пъти по-дълго спрямо ако не сте защитени със слънцезащитен крем. SPF30 блокира 97% от UVB лъчите, а SPF50-100 - до 98% от тези лъчи.


Но истинският живот не е като в лаборатория. В реалния живот продуктите с много високи SPF често създават фалшиво чувство за сигурност (и са по-скоро маркетингов трик*). Хората, които ги използват, смятат, че могат, и стоят много по-дълго време на слънце, отколкото реално трябва. Дори пропускат повторно нанасяне на защитен крем. Мислят, че не е нужно да търсят сянка, да носят шапка или да са с предпазни дрехи. Така в крайна сметка получават много повече UV увреждания и ефектът от високия фактор е нула, дори опасен.


За хора, които имат анамнеза или висок риск от рак на кожата, генетични заболявания или имунни нарушения, при туризъм или каране на ски на голяма надморска височина, при почивка близо до екватора, при всякаква продължителна дейност на открито, Фондацията за рака на кожата препоръчва водоустойчив, широкоспектърен слънцезащитен крем с поне SPF 30 фактор.


Четете и етикета! Има и два вида слънцезащитни филтри: минерални и химични. Минералните слънцезащитни продукти предпазват от вредни ултравиолетови лъчи, като остават върху кожата. Химичните слънцезащитни продукти действат чрез проникване в кожата ви, за да абсорбират вредните лъчи. Вероятно се досещате кое е по-добро за вас.


Цинковият оксид и титановият диоксид са минералните съставки, които трябва да търсите. Те предпазват от UVB и UVA лъчи и не проникват в кръвта. Оставайки на повърхността на кожата, за да осигурят защитна бариера, те започват да работят веднага. Химичните слънцезащитни продукти, от друга страна, трябва да се нанасят 20 минути преди излизане на слънце. Като бонус, цинкът също успокоява кожата.


И така...По-точният въпрос е: "Каква е най-добрата цялостна стратегия за защита на кожата ми?"

Ето отговорът: Важно е да не разчитате само на слънцезащитни кремове с висока SPF. Нито един метод за защита от слънцето не може да ви предпази перфектно. Няма безопасен или здравословен тен, получаването на тен показва, че кожата вече е увредена и се опитва да се защити. Слънцезащитните продукти са само една жизненоважна част от една стратегия, която трябва да включва:

1. ежедневно нанасяне на слънцезащитен крем с SPF 30* с широк спектър на защита и водоустойчив.

2. ограничете излагането на слънчева радиация, когато не сте защитени, особено през четирите часа около обяд. Стойте на сянка винаги когато можете, но не забравяйте, че слънчеви изгаряния са възможни дори при частична сянка.

3. запомнете, че слънчеви изгаряния могат да се получат докато плувате и те са по-чести, когато има високо ниво на отразена ултравиолетова радиация, например от сняг или пясък.

4. носете подходяща шапка с широка периферия, за да намалите контакта със слънцето на лицето, главата, ушите, устните и врата. Покрийте изложената на слънце кожа, например с риза с дълги ръкави. Слънчевите очила трябва да изключват както директен, така и периферен контакт на очите със слънчевите лъчи.

5. запомнете, че някои лекарства и козметични препарати могат да увеличат чувствителността ви към слънцето.

6. приемайте хранителна добавка с натурален витамин А, Е, селен (виж Форевър A-B-Care), за да подхранвате и защитавате кожата отвътре навън, да превентирате кожни алергии и проблеми и да се радвате на по-траен тен (ако изобщо тена ви е цел). Приемайте много антиоксиданти и чрез плодове, зеленчуци и подправки, за да се бори кожата със свободните радикали и да забавите стареенето.

7. пийте много много вода!


Колко често да нанасяте слънцезащитен крем?

Използването на крем с SPF 30+ ежедневно ще предпази и съхрани кожата ви за много по-дълго.

  • Всеки ден - 30 минути преди излизане.

  • Когато е слънчево.

  • Когато е облачно.

  • Веднага след плуване/изпотяване.



*Защо да не използваме наистина висок фактор? Слънцезащитните средства с наистина висок фактор, например SPF75 или SPF100, не предлагат значително по-силна защита от средствата с фактор 30 и се счита, че всъщност подвеждат хората да си мислят, че са по-защитени отколкото в действителност. По тази причина FDA (Администрацията за храните и лекарствата на САЩ) не допуска да се отбелязва на слънцезащитни средства нищо повече от SPF30+. Средства с такъв етикет се считат за нарушение.


Повече за новия продукт на Форевър вижте тук:



ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

  • SPF 30+ широкоспектърна защита от UVA и UVB лъчи.

  • Отлично предпазване с натурален цинков оксид.

  • Успокоява, овлажнява и защитава благодарение на алое вера и витамин Е.

  • 80 минути водоустойчивост.


 

Продуктите, описани по-горе, може да поръчаш оттук: https://www.aloevera-bg.com/aloevera-produkti


Алое вера е модерно вече над 5000 години. Всички знаят колко ефикасно за лечение на изгаряния или за заздравяване на рани и кожни раздразнения (още Александър Македонски е завладявал територии с алое, за да се лекуват войниците му).


Това, което много хора не знаят, е, че алоето е изключително полезно за организма, ако се приема вътрешно. Алое вера е полезно за тялото ни по два начина. Първо то е невероятен източник на над 200 полезни съставки, сред които 20 минерала, 18 аминокиселини и 12 витамина, включително и витамин В12. Второ - освен, че предлага всички тези полезни съставки на тялото ни, то му помага да се пречисти, за да ги усвои най-ефективно.

Аз съм Жана и съм на твое разположение да отговоря на всички твои въпроси за алое вера (повече за мен можеш да прочетеш тук).





Източници:

https://www.skincancer.org

https://www.integrativenutrition.com

www.flp.bg



Цялата информация, която споделям, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които са цитирани. Не съм специалист, диетолог или медицинско лице. Сайтът ми няма за цел да дава медицински съвети, а само да информира. Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар, особено ако взимаш предписани медикаменти.


Съдържанието и дизайнът на сайта са обект на авторски права. Нито една част от този сайт и неговото съдържание и дизайн не могат да бъдат копирани и използвани без изричното съгласие на автора. Всички права запазени.

bottom of page