top of page

Вълшебна вода за всяка сутрин


Сигурно и ти като повечето хора знаеш, че е добре денят ни да започва с чаша топла вода с лимон. Но дали знаеш, че ще имаш многократно повече ползи, ако допълниш този вълшебен коктейл с куркума и джинджифил? Вече трети месец започвам деня си с тази чудесна напитка и съм сигурна, че тялото ми я харесва, защото го усещам.

Ползите от този сутрешен коктейл са:

  • алканизира организма

  • действа детоксикиращо

  • действа антибактериално и противовъзпалително

  • повишава имунитета

  • съдържа антиоксиданти

  • подпомага перисталтиката

  • ускорява метаболизма

  • помага за по-добрия вид на кожата като предпазва от образуване на бръчки и акне

  • коренът от джинджифил е доказан лек срещу лошо храносмилане, газове и сутрешно гадене, подсилва имунитета, действа като естествен антибиотик, подпомага черния дроб и понижава кръвното налягане, облекчава мускулни болки и симптоми на астма

  • куркумата подсилва антивъзпалителния ефект, подобрява функцията на мозъка, предпазва от рак и подпомага за преодоляване на хроничната умора


Приготвяне:

  • 300мл затоплена изворна или филтрирана вода (+мин. още 300мл)

  • сок от 1/2 лимон

  • 1/3 ч.л. настърган корен от джинджифил, джинджифил на прах или черен пипер (прясно смлян)

  • 1/2 ч.л. куркума



В чаша наливам водата, предварително затоплена (да е приятно топла, не гореща). Слагам джинджифила и куркумата и разбърквам с неметална лъжичка. Накрая добавям изцедения лимонов сок. Разбърквам непрекъснато и пия бавно на глътки. След това изпивам още една чаша затоплена вода, за да измия киселото от лимона, за да не увредя емайла на зъбите.


В този коктейл налютяващият джинджифил играе ролята и на активатор на полезните вещества на куркумата.


Можете да добавите и различни билки, за да разнообразите вкуса й – например мента, розмарин, джоджен и други по ваш вкус. В никакъв случай обаче не добавяйте мед или друг подсладител, тъй като захарта (дори естествената) веднага ще неутрализира алкалния ефект на лимоновата вода, превръщайки го в киселинен.


Ако решите да направите алкалното презреждане спокойно можете в рамките на един ден да изпивате по 2 чаши сутрин и още 2 по-късно през деня, редувайки със зелен сок, вода и билков чай.



Защо да започваме деня с алкализираща напитка?


Всички добре знаем колко е важно да поддържаме оптимален киселинно-алкален баланс в организма. Киселото рН причинява претоварване на далака, черния дроб, сърцето и бъбреците. За да се буферира тази киселинност, тялото трябва да „ограби“ съществуващи минерали от костите и тъканите, като калций, магнезий, натрий и калий. Това може да доведе до хронични състояния като остеопороза, загуба на мускулна маса, камъни в бъбреците и много други.


Организмът трябва да има pH7. При стойности под pH7 - тялото става киселинно и в него се развиват гъбички, вируси, бактерии, микроби и става склонно към образуването на ракови клетки. При стойности над pH7 - тялото става алкално и всички вредни микроорганизми измират, както и раковите клетки. Повишената киселинност се отразява на настроението (което също става “по-кисело”) и на енергията, която спада. Ако към всичко това добавите една изтощителна нова диета, която да внесе допълнителен смут в организма ви, следпразничната депресия ви е гарантирана!


Ето защо, когато постигнете подобрени на pH баланса, ще усетите прилив на енергия, ще се фокусирате по-лесно, няма да се нуждаете от стимуланти като кафе и шоколад, гарантирано ще пропуснете грипа този сезон и много вероятно ще се освободите от някой ненужен килограм.


Алкализиране на организма се постига чрез правилно хранене, прием на много течности и движение и спорт. Но повече за това ще поговорим в друга статия :)


bottom of page